ALERGIJE OVE GODINE STIZU RANIJE!!!

Sezona cvjetanja drveća počinje od februara do maja, ovo su simtpomi alergije na polen!

Polen biljaka je za čovjeka jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koja se mogu naći u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20% ljudske populacije (svaki peti čovjek) izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polenska kijavica …), ističe Agencija za zaštitu životne sredine.

Sezona cvjetanja drveća počinje početkom cvjetanja lijeske i jove i traje od februara do početka maja. Takođe, na našim prostorima u februaru beleži se cvjetanje i ostalog drveća, kao što su topola, javor, vrba, iva, bijeli jasen. Temeprature su iznad prosjeka za ovo doba godine, ne samo kod nas, nego i u čitavoj Evropi, samim tim i rast biljaka, te ne bi trebalo da vas čudi ako se alegije na polen jave ranije.

Dr Beverli Adams-Grum, glavni prognostičar polena u Nacionalnoj jedinici za istraživanje polena i aerobiologije u Velikoj Britaniji rekla je: “Ljudi zovu i kažu da već imaju polensku groznicu ove godine. “To je zbog blagog februara”, dodala je ona.

Polenska groznica predstavlja reakciju na polen trave, drveća, gljivica ili korova, koja se obično javlja kada dođe u kontakt sa ustima, nosom, očima i grlom osobe. Prema NHS-u, “obično postaje gore između kraja marta i septembra, posebno kada je toplo, vlažno i vjetrovito”. Oko 20 odsto oboljelih od polenske groznice alergično je na polen drveća, vodeći se statistikom u Velikoj Britaniji.

 

Tipični simptomi uključuju:

 

često kijanje

curenje ili začepljen nos

svrab, crvene ili vodene oči (alergijski konjunktivitis)

svrab u grlu, ustima, nosu i ušima

kašalj, uzrokovan postnazalnim kapanjem (sluz koja curi niz grlo sa zadnje strane nosa

Trenutno ne postoji lijek za polensku groznicu i ne možete je spriječiti. Ali možete učiniti stvari da ublažite svoje simptome kada je nivo polena visok, savjetuje nacionalna zdravstvena služba.

 

Nosite naočare za sunce kako biste spriječili da polen uđe u vaše oči

Istuširajte se i promijenite odeću nakon što ste bili napolju da biste isprali polen

Ostanite u kući kad god je to moguće

Držite prozore i vrata zatvorenima što je više moguće

Redovno usisavajte i brišite prašinu vlažnom krpom

Kupite filter za polen za ventilacione otvore u automobilu